Inglourious Basterds / Soysuzlar Çetesi (2009)

13:39



Inglourious Basterds-Soysuzlar Çetesi’nin yapım yılı 2009. Tarantino’nun efsane filmlerinden biri. Başrollerde Brad Pitt (Aldo), Melanie Laurent (Shosanna), Christoph Waltz (Hans Landa) var. Christoph Waltz’ın inandırıcı oyunculuğu ile filme damga vurduğunu söylemek mümkün.


Bölüm 1: 2.Dünya Savaşı’nda işgal altındaki Fransa’nın köyüne Nazi Subayı Hans Landa ve askerleri gelir. Nazi zulmünden kaçmayı başaran Yahudiler’in peşindedir. LaPadite ailesinin evine girer. Oldukça kibar görünen lakin yüksek gerilimli bir sorgulamanın ardından aradıklarını bulurlar. Katliamdan sadece Shosanna, kaçarak kurtulur.



Bölüm 2: Brad Pitt’in canlandırdığı Aldo ve Soysuzlar Çetesi ile tanışırız. Yetiştirilmiş özel bir birlik olan bu çete kurdukları pusularla Almanlar’ın korkulu rüyası haline gelmiştir.



Bölüm 3: Aylar sonra; Shosanna’nın Paris’te bir sinema işlettiğini görürüz. Yüzlerce müttefik askeri öldüren Alman keskin nişancısı Fredrick Zoller, ilk görüşte aşık olduğu Shosanna ile sinema önünde tanışır. Güzel kadın işgalciye hiç yüz vermez. Zoller’in; propaganda bakanlığı tarafından bir halk kahramanına, sinema  filmi çekilerek, dönüştürülmüş olması ve filmin galası için Shosanna’nın sinemasını tercih etmek istemesi işleri değiştirecektir. “Ülkenin Gururu” isimli filmin galasına Nazi üst düzey komutanları katılacaktır.. Hatta Hitler’in galayı izlemesinden bahsedilmektedir. İntikam soğuk yenen bir yemektir; Shosanna’nın intikamı için müthiş bir fırsat gelir ayağına. Gala’nın güvenliğinden Hans Landa sorumludur. Sinemanın işleticisi ile tanışmak ister. Karşılaşma sahneleri oldukça gerilimli geçer.



Bölüm 4: Kino Operasyonu isimli bu bölüm aksiyonuyla filmin merkezine yerleşiyor. Müttefiklerin komuta kademesinin gala’dan haberi olur. Suikast timi olarak sinemaya Soysuzlar Çetesi’ni göndermek isterler. Alman aktirist Bridget von Hammersmark müttefik kuvvetlere ajanlık yapmaktadır. Soysuzlar Çetesi elemanlarını galaya sokacaktır Bu organizasyon için bodrum kattaki bir barı seçerler. Lakin işler istedikleri gibi gitmez. Silahlı çatışma çıkar ve Bridget dışındaki herkes ölür. Suikast planlarında değişiklikler yapmak zorunda kalırlar.



Bölüm 5: Gala gecesini anlatan final bölümünde Shosanna ile Soysuzlar Çetesi’nin birbirinden bağımsız planlarının nasıl sonuçlandığını görürüz.



Tarantino ve 2.Dünya Savaşı filmlerini sevenler tarafından mutlaka izlenmesi gereken bir yapıt. Sadece Christoph Waltz’ın oyunculuğu için bile izlenir. Gala gecesindeki İtalyanca repliklerin olduğu sahne oldukça komik. Yönetmenin seyirciyi gerip gerip rahatlattığına film boyunca şahit oluyoruz..

Sonraki Yayın
« Prev Post
Önceki Yayın
Next Post »
Disqus
Yorumunuzu Ekleyin

Hiç yorum yok

İletişim Formu