Ex Machina / Ex_Machina (2014)

16:33


2014 yapımı filmin yazar ve yönetmeni Alex Garland. Kendisini; 28 Gün Sonra ve Günışığı filmlerinin yazarı olarak Danny Boyle’un çektiği filmlerden hatırlıyoruz.

26 yaşındaki Caleb (Domhnall Gleeson), Dünya’nın en popüler arama motorunda çalışan geleceği parlak bir yazılımcıdır. Şirket içinde düzenlenen, kurayla birincinin belirlendiği yarışmayı kazanır. Ödül: Patron Nathan’ın (Oscar Isaac)  dağ evinde bir hafta konuk olmak. Şehirden tamamen izole eve ancak helikopterle ulaşmak mümkün.
-Bu bir ev değil. Araştırma tesisi.

Çekici bir kadın robot bedenine yerleştirilen yapay zeka programını test edecekler. Caleb ve Nathan projeyle ilgili bir gizlilik anlaşması imzalar.



-Turing testinin ne olduğunu bilir misin?
-Evet. Bir insanın bilgisayarla etkileşimi. İnsan bilgisayarla etkileşimde olduğunu anlamazsa test başarılıdır.

Caleb; Turing Testi’ndeki insan olacaktır. Yapay zekayı taşıyan robot ise Ava’dır (Alicia Vikander). Nathan; Ava’yı nasıl yarattığını şöyle açıklar: “Diğerleri arama motorları aracılığıyla toplanan bilgiyi kullanarak insanların ne düşündüğü ile ilgilendi. Ben ise nasıl düşündüklerine odaklandım..”

Film boyunca Caleb’in şirkette düzenlenen yarışmayı nasıl kazandığına dair birtakım diyologlar geçer.
-Şanslı değil, seçilmişsin.

6 gün boyunca Caleb ile Ava hergün, oturum adı verilen görüşmeler yapar. Sohbet ederler. Ava dışarı çıkarsa ne yapacağı sorusuna;
-Yoğun ve kalabalık bir trafik kavşağını görmek istiyorum.. Cevabını verir.



Her bir oturum ve oturumlar sonrasında Caleb ve Nathan’ın yaptığı bazı değerlendirmeler derin bir felsefi içeriğe sahip.

Filmi izlediğimizde şu soruların cevabına yaklaşabiliriz:

-Ava; Caleb’i zekası ve bilinç sahibi olduğuna dair ikna edebilecek midir? Testten geçemezse ne olur?

-Sınanan Ava mıdır? Yoksa Caleb mi?

-3 Robot Kanunu bu gerilimde işleyecek mi? 1-Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz. 2-Robotlar, Birinci Kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır. 3-Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun’la çelişmediği sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.

-Robotlar ve yapay zeka insan varlığı için bir tehdit oluşturur mu?

Sonraki Yayın
« Prev Post
Önceki Yayın
Next Post »
Disqus
Yorumunuzu Ekleyin

Hiç yorum yok

İletişim Formu