OVERLORD (2018)

14:50



Yapımcı J.J.Abrams, yönetmen Julius Avery, senaryo yazarı Bill Ray. Başrollerde Jovan Adepo (Boyce), Wyatt Russell (Ford), Mathilda Ollivier (Chloe) ve Pilou Asbæk (Wafner)’in olduğu 2018 yapımı film ülkemizde Overlord Operasyonu olarak vizyona girdi. Aşağıdaki diyalog özetin özeti gibi:



Ford : This. [shows Wafner the blood-filled syringe] (Kan dolu şırıngayı Wafner’e gösterir)
Ford : What is this? (Bu nedir?)
Wafner : Our greatest achievement. With it, we create super-Nazis; A thousand year army and it's thousand year soldiers. (En büyük başarımız. Bununla süper-Nazi’ler yaratıyoruz. 1000 yıllık ordu ve onun bin yıllık askerlerini…)

Filmin konusuna gelince: 2.Dünya Savaşı’nın en hareketli günlerinden biri: 1944’te D-Day olarak bilinen Normandiya Çıkarması’ndan saatler önce Amerikan paraşütçüleri kritik bir görev için düşman hatlarının arkasına indirilir. Görevleri; işgal altındaki Fransız köyünde kilise kulesine yerleştirilen sinyal karıştırıcıyı yok etmektir. Çıkarmanın başarısı için çok önemli bir görev. Çünkü bombardıman uçaklarıyla yerdeki askerlerin haberleşmeleri gerekiyor. Koordinat vererek hedef bildirmeleri lazım. Ancak bu şekilde Alman siperlerini yarıp, ilerlemeleri mümkün olacaktır.

Açılış sahnesi gemilerin ve uçakların karaya yaklaşmaları ve yoğun ateşe maruz kaldıkları sahneler oldukça etkileyici. Paraşütçülerin bulunduğu uçağın içinde yaşanılanlar ve aksiyon seviyesi “Er Ryan’i Kurtarmak” filmini aratmayacak seviyede. Uçaktan atlamaları ve (Boyce)’un gölün içine düşmesi ile birlikte nefes kesici bir açılış sahnesi finali var.



İniş yaptıkları yerde köyün yerlilerinden Mathilda ile karşılaşırlar ve onun evine gizlice yerleşirler. Evde ve köyde birtakım gariplikler olduğundan şüpheleri vardır. İlerleyen sahnelerde; hedeflerindeki kilisede askerler ve köylüler üzerinde korkunç deneyler yapıldığını keşfederler. Nazi’ler süper insan ırkı yaratmak için denekleri kesip biçmektedir.

Mathilda; kardeşinin Naziler tarafından kaçırılması ile birlikte savaşan bir direnişçiye dönüşür.



Overlord, özellikle ikinci yarıda; savaş filmi olmaktan çıkıp bir zombi filmine ve kovalamacaları ile birlikte sağlam bir korku-gerilim filmi halini alır. Yapımcıları; savaş filmi ile zombi filmini birleştirerek farklı bir tarza imza atmışlar.

Kimlere izlemesini tavsiye edebiliriz?: 2.Dünya.Savaşı filmlerine, savaş tarihine ilgi duyanlar. Frankenstein ve zombi vb. konuları sevenler. Aksiyon-gerilim-korku filmlerini takip edenler.

İzleyicilerden; IMAX  donanımlı salonlarda daha etkileyici bir film haline geldiğine dair yorumlar bulunuyor.

Sonraki Yayın
« Prev Post
Önceki Yayın
Next Post »
Disqus
Yorumunuzu Ekleyin

Hiç yorum yok

İletişim Formu